- Νέα
- Ο Όμιλος
- Κωπηλασία
- Ιστιοπλοΐα Τριγώνου
- Ανοικτή Θάλασσα
- Ιστορία
- Πρωτάθλημα 2023
- Παλαιότερα Αποτελέσματα
- Πρωτάθλημα 2022
- Πρωτάθλημα 2021
- Ανακρέων - Δαναός 2019
- Κύπελλο Άνοιξης 2019
- Θερμαικός League 2019
- Πρωτάθλημα 2018
- Πρωτάθλημα 2017
- Αποτελέσματα 2016
- Αποτελέσματα 2015
- Αποτελέσματα 2014
- Αποτελέσματα 2013
- ΦΑΝΟΙ 2013 - SANI RESORT
- Αποτελέσματα 2012
- Αποτελέσματα 2011
- Αποτελέσματα 2010
- Αποτελέσματα 2009
- Πρωτάθλημα Θερμαϊκού 2012
- Κύπελλο Θερμαϊκού 2013
- Βότσεια
- Ακαδημίες Ιστιοπλοΐας
- Αντισφαίριση
- Το Περιοδικό μας
- Επικοινωνία
Προσπαθώντας να μετακινηθούν γρήγορα πάνω στο νερό οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη δύναμη του ανέμου και αποφάσισαν να την εκμεταλλευτούν, για να κινήσουν τα πλοία τους.
Τα θαλασσινά ταξίδια έγιναν πιο εύκολα και πιο μακρινά. Τα πρώτα πανιά έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο μεταξύ του 2000 και του 1500 π.Χ. Στην περιοχή της Ερμιόνης πραγματοποιούνταν μάλιστα - υπό τον Παυσανία -ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Σήμερα το ιστιοφόρο σκάφος έχει παρουσιάσει μια εκπληκτική εξέλιξη. Με το κατάλληλα εκπαιδευμένο πλήρωμα μπορεί να ταξιδεύει με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της Επιτροπής Ανοιχτής Θάλασσας :
"Σήμερα η ιστιοπλοία στην Ελλάδα δεν έχει πλέον το στοιχείο της βιοποριστικής αναγκαιότητας, αλλά αποτελεί ένα τρόπο αναψυχής και ένα Ολυμπιακό άθλημα. Υπεύθυνος κρατικός φορέας για την ανάπτυξη της είναι η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο.). Για την Ιστιοπλοία Ανοικτής Θαλάσσης υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης, (Ε.Α.Θ.), η οποία εκλέγεται απευθείας από τη Γενική Συνέλευση της Ε.Ι.Ο .
Η Αγωνιστική Ιστιοπλοία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα. Κάθε χρόνο, σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας διοργανώνονται πλήθος αγώνων με ικανοποιητικές συμμετοχές. Ορόσημο αποτελούν οι αποκαλούμενες "μεγάλες", τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε συμμετοχές, διοργανώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν ισοκατανομή σε όλον τον Ελλαδικό χώρο.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αγώνων:
- οι offshore (ανοικτής θαλάσσης) όπου τα σκάφη καλούνται να διασχίσουν σημαντικές αποστάσεις στην ανοικτή θάλασσα, συνήθως μετακινούμενα από νησί σε νησί.
- οι inshore (περίπλους σημαντήρων ή αλλιώς τριγώνου). όπου τα σκάφη καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδρομές γύρω από σημαντήρες ή άλλα σημεία στροφής κοντά στην ακτή.
Στους αγώνες τύπου Grand Prix έχουμε συνδυασμό των δύο παραπάνω κατηγοριών αγώνων.
Όταν τα σκάφη που συμμετέχουν είναι διαφορετικά μεταξύ τους, χρησιμοποιείται κάποιο "σύστημα ισοζυγισμού", προκειμένου να εξισώνονται οι επιδόσεις τους. Τα σκάφη ξεκινούν όλα μαζί, και σύμφωνα με το χρόνο του τερματισμού, υπολογίζεται ένας "χαριζόμενος" χρόνος, τον οποίο τα "γρηγορότερα" σκάφη χαρίζουν στα πιο αργά. Ο πραγματικός χρόνος μείον τον χαριζόμενο μας δίνουν τον διορθωμένο χρόνο, ο οποίος καθορίζει τον νικητή. Τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την αγωνιστική περίοδο του 2001 είναι το IMS και το ORC Club. Το IMS χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τα Racing και τα Cruiser-racer. Τα IMS Racing σκάφη είναι τα πιο αγωνιστικά και η νίκη σε αυτά η πιο δύσκολη. Σε κάθε σύστημα ισοζυγισμού τα σκάφη, ανάλογα με τις επιδόσεις τους χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες. Η βαθμολογία που προκύπτει από τις ομάδες αυτές είναι η "βαθμολογία κατηγορίας", ενώ η βαθμολογία στο σύνολο των σκαφών του κάθε συστήματος ονομάζεται "γενική βαθμολογία".
Αγώνες γίνονται και με πανομοιότυπα μεταξύ τους σκάφη, τα λεγόμενα One Design, στα οποία δεν υπάρχει σύστημα ισοζυγισμού. Απλά κερδίζει όποιος τερματίσει πρώτος."
Η Ιστιοπλοΐα είναι ένα σπορ καλοκαιρινό που όμως παραμένει εξίσου δημοφιλές όλο το χρόνο, συνδυάζοντας τη μαγεία της θάλασσας με τη δύναμη του ανέμου και τη θέληση για ένα συναρπαστικό ταξίδι ναυταθλητικού περιεχομένου. Αποτελεί τον πιο φιλικό στο περιβάλλον τρόπο μετακίνησης στο νερό, μας φέρνει σε απόλυτη επαφή με τη φύση, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει το σώμα μας.
Προάγει την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα, τη συνεχή μάθηση γιατί στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και τη φυγή από την καθημερινότητα, κάτι που τόσο χρειάζεται ο καθένας μας στις μέρες μας.
Tο άθλημα της ιστιοπλοΐας, ενώνει τους ανθρώπους, δείχνει το δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης, δίνει περιεχόμενο στη ζωή και δημιουργική διέξοδο στους ανθρώπους κάθε γενιάς.
Γιατί, στην ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο ο αέρας που γεμίζει τα πανιά, είναι και η επικοινωνία. Είναι η δύναμη της ομάδας να γίνεται ένα.
Με φόντο τη θάλασσα και κινητήρια δύναμη τον άνεμο, η ιστιοπλοΐα «σηκώνει πανιά» και γίνεται ολοένα και περισσότερο το αγαπημένο άθλημα για μικρούς και μεγάλους!
facebook_like: